24.09.2014

Frisia Zout získala schválení pro těžbu soli pod Waddenzee

Závod Frisia společnosti esco, sídlící v nizozemském Harlingenu, může v budoucnu těžit sůl pod Waddenzee. Státní tajemnice pro hospodářství parlamentu, Sharon Dijksma o tom informovala Nizozemský parlament ve středu 3. září 2014.

Závod Frisia Zout společnosti esco v Harlingenu, Nizozemí

Na začátku roku 2012 získala Frisia Zout od příslušného Ministerstva hospodářství předběžný souhlas k těžbě ve čtyřech jeskyních ve schvalovaném sektoru "Havenmond" (nizozemské označení vstupu do přístavu). Právě vydané enviromentální schválení jeskyně "Havenmond I" představuje další důležitý krok v zajištění budoucích dodávek solanky do výrobního závodu.

Frisia Zout se nachází v nizozemské provincii Friesland a produkuje vysoce kvalitní vakuovou sůl tzv. těžbou solanky, která pochází z hloubky cca 2800 metrů. Výrobní koncese pro stávající jeskyně na pevnině jsou časově limitovány; vrty v jeskyních pod Waddenzee jsou proto nezbytné pro zachování výroby vakuové soli v budoucnosti.

Vrty jeskyně "Havenmond I" by měly začínat v prostorách závodu Frisia Zout a po cca 6000 metrech by se měly odklonit pod Waddenzee. Tam, v hloubce asi 3000 metrů, by měly začít vznikat těžební jeskyně.